Tillbaka
Nästa
Lat
Startsida   Ja, även om man inte är jättelat så får man väl ändå associationer att vedeldning är tungt och jobbigt, man måste ständigt vara hemma och elda och det finns inte varmvatten så det räcker när hela familjen skall duscha på söndagskvällen.

Jag visste att det inte behöver vara så om man dimensionerar en anläggning på ett bra sätt. Faktum är att mina biobränslefunderingar började med pellets, det verkar ju vara bekvämt och så. Samtidigt så ville jag inte stänga in mig i en ny anläggning där det bara går att elda pellets eftersom det väl inte är ett helt osannolikt scenario att energibranchen lyckas skapa en oligopol-marknad med alltför goda möjligheter till kartell-liknande prisbildningssituationer även för pellets.

Nä, jag ville kunna elda med ved för att jag skulle känna mig trygg i den investering som skulle till, men pellets skulle nog också vara med i bilden som någon slags lathetsförsäkring, eller för de veckor på vintern som man faktiskt inte är hemma och behöver se till att huset inte fryser till is. I början av mina pannrumsirrfärder hade jag också med solvärme i bilden, men jag nyktrade till efter det att jag mottagit en paketoffert på en anläggning för både pellets, ved och solvärme. Undrar hur han tänkte, han som offererade...

Viktiga listan blev till slut så här:

  • Kunna elda sällan, inte oftare än i snitt tre ggr i veckan och gärna mer sällan än så
  • Ved för att säkra investeringen och pellets om jag skulle bli tillfälligt trött
  • Vedhanteringen måste funka effektivt, helst vill jag bara ta i veden en gång innan jag lägger den i pannan
  • Snyggt rent och enkelt skall det vara

Jaha, bara att skrida till verket då och bestämma sig för vilka prylar man skall ha.