In med Pellets
Startsida
Upp
 

Första pelletseldningen

Teknik: Att elda med pellets känns påtagligt som mycket mer avancerad teknik, det luktar PLC och styrning, nivåvakter, modulerande effekter. OK, det är väl bara att köra igång då.

Omställning: Eftersom jag kört 5 fulla vedeldningar var det dags att aska ur. Jag hade fått rekommendationen att ta ur det nedre rostret eftersom det annars skulle bli för mycket motstånd för luftflödet, så att aska ur ordentligt passade ju bra. Det är praktiskt med en dammsugare med askuppfångare, bara att suga ur. Noterade lite tendenser till tjärbildning i pannans vedförråd, men det är väl att vänta kan man anta. Så efter uraskning och borttagande av nedre rostret så var det bara att skruva loss två skruvar, ta bort vedpluggen, föra in brännaren i pannan och skruva dit de två skruvarna igen. Klart!


Iwabo i färdigläge!

Igångsättning: Jag hade ju bett elis fixa en omställare mellan ved och pelletseldning på pannan, dels för att ställa om strömförsörjningen och dels för att pannfläkten inte skulle gå "brännarfläkten skall ju fixa det".

Jaha, jag vred om vredet och genast vaknade pelletsanläggningen till liv som en "happy Macintosh" (ja, ni vet, som de såg ut när de startade upp på 80-talet).
Nästan genast började det trilla pellets ned genom slangen, och lika genast upptäckte jag att jag tagit till slangen något för långt. Ok, det får jag väl fixa i någon paus, tänkte jag, Det blev ingen paus på 1/2-timme ungefär. Jag hade tänkt att jag skulle hinna kolla menyerna och ställa in eldningssätt och styrning och sånt innan den drog igång, men den var mer än tjänstvillig och satte genast igång och mata ut pellets i skålen och gick in i tändfas, och under den fasen går det inte att gå in i menyerna. Några spännande minuter förflöt under det att brännaren eldade upp och sedan...förvandlades pannan till ett rykande monster igen, skrapandes med bakbenen och med sänkt huvud måttandes med hornen mot veka livet. Ja, det rök i alla fall in så det stod härliga till. Jag väntade tappert några minuter och tänkte att "bara kallproppen från skorstenen går ut så fixar det sig nog". Men icke. Fann för gott att stänga av pannan medan jag fortfarande kunde se den. Pannan svarade nästan genast med en föraktfull snorloska av kondensvatten baklänges genom (det igenstängda) primärluftsintaget. Tablå...

Analys: OK, vad hände och varför? Det stora problemet var att pannan klarar sig inte utan den egna pannfläkten, i alla fall inte i det varmväder som varit nu, det blir inget drag. I Iwabo-instruktionen så står det också att brännutrymmet skall ha ett visst undertryck för att funka. Jag plockade bort nedre rostret men behöll alla retardrar i panntuberna och det blir nog för mycket för att det skall funka.

Åtgärd: Routade temporärt om strömtillförseln till pannfläkten så att den går samtidigt som pelletsanläggningen.

Nytt försök: Med pannfläkten på funkade det fint! Ställde in pannkonstanten (ett värde som styrsystemet vill ha för att beräkna hur mycket energi den kan ladda in i pannsystemet) på 8, Körde med eldningssätt 3 direktreglering (fabriksinställningen), vilket innebär att pannan styr mot sensorn i ena ackumulatortanken upp till temperaturen 82,5 grader. Lyckades få upp rökgastemperaturen till ca 130 grader. Detta var en känslig punkt eftersom jag blivit varnad för att skorstenen skulle bli för kall och att det skulle kunna bli en massa kondens. Det verkar dock som det kan klara sig.


Iwabo 30kW med fullt ställ!

Att lösa till nästa eldning: Insikten att även pannfläkten måste gå samtidigt som pelletsbrännare ledde till ett nytt styr- och reglerproblem. Pratade lite med Naturenergi om detta. Jag måste se till att pannfläkten slår av och på samtidigt som fläkten i brännaren gör det. Detta löses genom att sätta ett relä som styrs av spänningen till brännarfläkten (lär finnas en kopplingsplint i brännaren) och som får slå av och på strömförsörjningen till pannfläkten när jag kör i pelletsläge. Det är avstämt med tillverkaren att brännaren också klarar av att driva detta relä. Jag får således slå en signal till till elis som får fixa ytterligare en sladd mellan brännare och panna (för relästyrningen).


Principskiss på modifiering av panna anpassad till pelletsdrift


Jag kommer också att ändra eldningssätt till en vanlig on/off-reglering, eldningssätt 0. Förhoppningsvis kan jag förbättra ackumulatorladdningen med detta. Med eldningssätt 3 blev inte tankarna laddade så fullt som jag tänkt.

Andra pelletseldningen

Jamen, då så. Färdigmoddat och klart förberedde jag den andra testeldningen med pellets. Innan jag drog igång så fyllde jag på pelletsförrådet ända upp till kanten. Jag tänkte nämligen passa på att kolla hur mycket pellets det gick åt. Denna gång kom jag in i menysystemet på styrningen innan brännaren drog igång med tändning. Jag ställde in on/off-eldning, och satte temperaturer enligt följande: påslag 45 grader och avslag 91 grader. Inställningen var en ren chansning och visade sig behöva justeras. Eftersom temperatursensorn sitter ca 1/3 upp i ackumulatortanken så vill jag ju ha en nivå på avslagstemperaturen som gör att ackumulatortanken fylls med varmt vatten även nedanför givaren, så detta behöver sannolikt lite injustering.

Tja, satte igång brännaren. Väntan på att brännaren skulle slå av var rätt så okomplicerad, ökade matningsfaktorn efterhand, men jag såg ingen påtaglig förändring. När temperatursensorn efter 6 1/2 timmes oförtrutet brännande stod på 86 grader blev pannan för varm (pga att vatten med hög temperatur gick in i pannan) och brännaren tvärstoppade. När panntemperturen åter understeg 90 grader hoppade anläggningen igång igen.

Slutsats: Ackumulatortankens vattentemperatur överstiger de 86 grader som brännargivaren anger. Det finns förmodligen några felkällor på vägen (temperaturspång vid själva givaren, inte helt optimerad givare med avseende på givarsladdens längd etc.) men det spelar inte så stor roll. Jag kan ju styra brännaren ändå med den vetskapen. Jag har därför ställt den övre temperaturen på 85 grader. Påslagstemperaturen kan jag ju lätt kontrollera nästa gång jag eldar med pellets.
Hur mycket pellets gick det åt då? Jag återfyllde pelletsförrådet och det fick plats ungefär 2 och 2/3 säck, vilket motsvarar 42,7 kg pellets vilket i sin tur innebär ca 214 kWh. Brännaren är ju på 30 kW och höll på i ca 6 1/2 timmar innan den lade av vilket då indikerar 195 kWh. Nu vet jag inte hur man skall beräkna med verkningsgrad här, men det ligger ju inte hästefel i alla fall. Om anläggningen ligger på ca 90% verkningsgrad så ligger den inladdade energimängden på ca 192 kWh, räknat på pelletsmängden. Då vet vi det.

OK, inte mycket mer att orda om här då. Någon liten injustering, sedan borde allt vara klart. Jädrar anåda, nu är jag faktiskt helt färdigt med min pannanläggning!!!